Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
ciasto naleśnikowe:
1 jajko
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki mleka
1/2 łyżeczki pieprzy cayenne
1/4 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki słodkiej papryki
dodatkowo:
mąka pszenna
olej do smażenia
mój sos:
2 duże łyżki majonezu
6 łyżek ketchupu
Kurczaka myjemy, kroimy na 1-1,5 centymetrowe paski. Doprawiamy solą, pieprzem cayenne i papryką. Składniki na ciasto naleśnikowe dobrze mieszamy, aż powstaną małe pęcherze. Kurczaka wrzucamy do ciasta naleśnikowego i dobrze mieszamy. Rozgrzewamy olej do 170 stopni (ja użyłam frytkownicy, bo mam pewność, że nic się nie przyklei do ścianek). Kawałki kurczaka wyjmujemy pojedynczo z ciasta naleśnikowego (najlepiej szczypcami, to się nie obkleimy ciastem :) i obtaczamy w przesianej mące. Wrzucamy opanierowanego kurczaka partiami na olej (wrzucajmy każdy kawałek osobno, żeby się nie posklejały). Ja jednocześnie smażyłam około 10 kawałków. Kurczaka smażymy kilka minut na złoty kolor. Odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych. Mieszamy ketchup z majonezem i mamy najlepszy sos do stripsów. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz