niedziela, 19 stycznia 2014

Cannelloni ze szpinakiem i ricottą

Przepis jest po prostu świetny. Cannelloni wyszło pyszne, a jest bardzo fajną alternatywą dla tradycyjnego cannelloni z mięsem. Polecam każdemu :)


Składniki:

Rurki:
10 rurek cannelloni
250 g ricotty
200 g szpinaku (ja użyłam mrożonego)
2 ząbki czosnku
1 mała biała cebulka
olej
masło
sól, pieprz

Beszamel:
1 łyżka masła
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz

Dodatkowo:
ser żółty
tłuszcz do wysmarowania naczynia (np. margaryna)


Rurki cannelloni chwilę podgotowujemy w osolonej wodzie. Rurki muszą być dość twarde (elastyczne). Przelewamy mocno zimną wodą. Szpinak rozmrażamy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju z łyżką masła i wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i drobno posiekany czosnek. Chwilę smażymy i dodajemy szpinak. Smażymy ciągle mieszając aż woda ze szpinaku odparuje. Doprawiamy solą i pieprzem, a po przestudzeniu dorzucamy ricottę. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku. Beszamel: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, chwilę mieszamy i stopniowo wlewamy mleko ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje  i się zagotuje doprawiamy go gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem (ja użyłam margaryny). Każdą rurkę nadziewamy farszem (łyżeczką lub szprycą z grubą końcówką). Układamy w naczyniu i polewamy beszamelem. Wstawiamy pod przykryciem do piekarnika nastawionego na 180 stopni, pieczemy około 20 minut. Następnie posypujemy serem i pieczemy bez przykrycia jeszcze przez około 5-10 minut. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz