Wracam po dość długiej przerwie. Niestety ostatnio byłam trochę zajęta, dlatego nie mogłam zająć się blogiem, ale jednak nie umiem wytrzymać bez gotowania i blogowania, więc wracam :) Dziś podaję bardzo łatwy przepis na szybką pizzę na cieście francuskim. Uwielbiam ciasto francuskie, więc taka pizza jak najbardziej mi odpowiada.
Składniki:
(podaje tylko rodzaj składników, nie podaję ilości, bo to zależy kto ile lubi składników na pizzy)
ciasto francuskie (ja użyłam tylko kawałka, bo robiłam 2 porcje)
salami pikantne
oliwki
kukurydza z puszki
ser mozzarella
ser pleśniowy typu camembert
ketchup
bazylia (świeża lub suszona)
Ciasto francuskie kroimy na kwadraty o wymiarach około 12x12 cm. Ciasto lekko nacinamy 1 cm od każdego brzegu (zgodnie z powyższym rysunkiem) - dzięki temu będziemy mieli rant pizzerinki (na niego nic nie nakładamy). Ciasto smarujemy niewielką ilością ketchupu, a następnie układamy wszystkie składniki - salami pokrojone na ćwiartki, kukurydzę, oliwki przekrojone na pół, rozdartą w rękach mozzarellę i kawałki sera pleśniowego. Posypujemy bazylią. Pizzerinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 25 minut (sprawdzajmy czas, bo wszystko zależy od piekarnika - ciasto musi być zarumienione). Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz