Składniki:
1 pęczek zielonych szparagów
makaron spaghetti pełnoziarnisty (3 porcje)
2 duże garście rukoli
1 ząbek czosnku
50 g sera żółtego
4 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z limonki lub cytryny
sól, pieprz
Szparagi myjemy, usuwamy zdrewniałe końcówki. Odcinamy główki i odkładamy na bok. Resztę łodyg kroimy na kawałki 2 cm długości. Zagotowujemy dużą ilość wody (osolonej). Wrzucamy szparagi (bez główek) i gotujemy około 5 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i do tej samej wody wrzucamy makaron (gotujemy wg instrukcji na opakowaniu). Na 2 minuty przed końcem gotowania dorzucamy główki szparagów. Do malaksera wrzucamy szparagi (bez główek), garść rukoli, starty ser, czosnek, sok z limonki, oliwę i odrobinę soli. Całość miksujemy na gładką masę. Odcedzamy makaron z główkami. Wrzucamy z powrotem do garnka i mieszamy z pesto oraz pozostałą rukolą. Doprawiamy pieprzem. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz