Składniki:
4 tortille (lub więcej jeśli dodajemy do środka mniej farszu)
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 puszki kukurydzy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
odrobina chili (jeśli nie lubicie ostrych potraw to zrezygnujcie z chili)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść startego sera żółtego
sól, pieprz
olej
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i mięso mielone i smażymy. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy pomidory i jedną łyżkę koncentratu. Smażymy na dość dużym ogniu, aż woda z pomidorów całkowicie odparuje. Dorzucamy kukurydzę i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na środku tortilli układamy farsz (tak jak na zdjęciu poniżej).
Zawijamy tortille, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy pozostałym koncentratem pomidorowym i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku przez 15 - 20 minut. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz