poniedziałek, 13 maja 2013

Tortille zapiekane z mięsem mielonym i pomidorami, czyli meksykańska uczta

Niestety ostatnio rzadko tu zaglądam i coś dodaję, bo do ślubu coraz bliżej i cierpię na brak czasu. Mam nadzieję, że już za niedługo to się zmieni i będę miała więcej czasu na pichcenie. Dziś bardzo fajny i łatwy przepis. Polecam osobom, lubiącym meksykańską kuchnię.


Składniki:
4 tortille (lub więcej jeśli dodajemy do środka mniej farszu)
0,5 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego)
1 puszka pomidorów krojonych
1/2 puszki kukurydzy
1 mała cebula
1 ząbek czosnku
odrobina chili (jeśli nie lubicie ostrych potraw to zrezygnujcie z chili)
2 łyżki koncentratu pomidorowego
garść startego sera żółtego
sól, pieprz
olej

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Podsmażamy cebulę, aż się zeszkli. Dodajemy czosnek i mięso mielone i smażymy. Gdy mięso będzie zarumienione dodajemy pomidory i jedną łyżkę koncentratu. Smażymy na dość dużym ogniu, aż woda z pomidorów całkowicie odparuje. Dorzucamy kukurydzę i doprawiamy solą, pieprzem i chili. Na środku tortilli układamy farsz (tak jak na zdjęciu poniżej).


Zawijamy tortille, układamy w naczyniu żaroodpornym, smarujemy pozostałym koncentratem pomidorowym i posypujemy serem. Zapiekamy w piekarniku przez 15 - 20 minut. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz