piątek, 3 maja 2013

Ciasto rozetkowe, czyli bułeczki drożdżowe z konfiturą i migdałami

Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". Uwielbiam ją. Są w niej wspaniałe przepisy, które sprawdzają się i nie są trudne. Gdy pierwszy raz wzięłam ją do ręki nie wiedziałam, który przepis wybrać jako pierwszy do wypróbowania, bo wszystko wyglądało tak apetycznie. Polecam ten przepis, gdyż bułeczki są fantastyczne :)

Składniki:

na ciasto:
125 ml mleka
375 g mąki pszennej
30 g drożdży
50 g cukru
75 g masła
1 jajko
szczypta soli

na nadzienie:
mały słoiczek konfitury (ja użyłam truskawkowej)
100 g posiekanych migdałów obranych ze skórki

ponadto:
lukier
tłuszcz do posmarowania formy


Mleko podgrzewamy (ma być ciepłe, ale nie gorące). Mąkę przesiewamy do miski. Robimy w środku zagłębienie i wsypujemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i odrobinę mleka. Posypujemy odrobiną mąki z brzegów. Mieszamy na papkę ale nie mieszamy z resztą mąki, która jest po bokach. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut. Masło stapiamy, mieszamy z mlekiem. Stopniowo dodajemy do ciasta cukier, jajko i mleko z masłem. Wyrabiamy ze szczyptą soli. Odkładamy je na około 30 - 40 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Tortownicę smarujemy tłuszczem. Ciasto rozwałkowujemy podsypując mąką na prostokąt (około 50 x 40 cm). Smarujemy konfiturą i posypujemy migdałami.


Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższego boku i kroimy na dość grube kawałki (rozetki). Układamy w tortownicy i zostawiamy do wyrośnięcia na 10 minut. 


Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 45 minut. Kontrolujmy jednak czas pieczenia. Jeszcze ciepłe ciasto polewamy lukrem (zwykle robi się go z cukru pudru i soku z cytryny, ja zamiast soku używam wody, bo nie lubię kwaśnego lukru). Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Ponieważ lubię słodkości, musze przyznać że bułeczki są pyszne!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Super bułeczki - polecam.

    OdpowiedzUsuń