sobota, 27 kwietnia 2013

Ravioli ze szpinakiem i ricottą

Uwielbiam włoską kuchnię. To moim zdaniem jedna z najlepszych kuchni na świecie. Królują w niej makarony, a że je uwielbiam postanowiłam zrobić śliczne ravioli, które zawsze podobały mi się w programach kulinarnych :) Polecam, te pierożki są pyszne.


Składniki:

na makaron:
250 g mąki pszennej
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka wody
2 jajka
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

na farsz:
250 g szpinaku (można dać więcej)
1/2 opakowania serka ricotty (dajcie mascarpone jeśli jej nie macie)
kilka obranych, poszatkowanych migdałów
1 duży ząbek czosnku
1 łyżka oliwy
odrobina soku z cytryny
sól, pieprz

sos:
kilka łyżek masła
2 - 3 łyżki śmietany 30%
odrobina soku z cytryny (opcjonalnie)
szczypta soli

Najpierw robimy farsz, gdyż musi wystygnąć. Na oliwie podsmażamy krótko pokrojony czosnek. Dodajemy szpinak. Podsmażamy, aż zmięknie. Dodajemy serek i migdały oraz sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystko mieszamy i odkładamy do przestudzenia. Teraz makaron. Wszystkie składniki na niego mieszamy i zagniatamy ciasto. Nie róbmy tego zbyt długo, bo będzie twarde. Odkładamy je do lodówki na 1/2 godziny. Ciasto dzielimy na mniejsze kawałki. Teraz musimy je rozwałkować (cienko). Ja użyłam wałka, ale jak macie tę fajną maszynkę do makaronu to korzystajcie śmiało :) Trochę mi się mięśnie wyrobiły przy tym wałkowaniu :) Teraz w odstępach układamy po łyżeczce farszu (jak na zdjęciu).

Bok ciasta, który został bez farszu nakładamy na ten z farszem. Przygniatamy boki i radełkiem wycinamy już kwadratowe kształty. 

Do gotującego się wrzątku z odrobiną soli (wody musi być dużo) wrzucamy pierożki i gotujemy od wypłynięcia na powierzchnię kilka minut czasem mieszając, aby się nie posklejały. W tym czasie robimy szybki sos. Topimy masło, dodajemy śmietanę i ewentualnie odrobinę soku z cytryny, szczyptę soli. Mieszamy i odkładamy. Szybki i prosty sos :) Odcedzamy pierożki, przelewamy na durszlaku zimną wodą, przekładamy na talerze i polewamy sosem. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz