czwartek, 4 kwietnia 2013

Placki ziemniaczane z gulaszem wołowym i warzywami


Składniki

Placki:
kilka dużych ziemniaków
1 jajko
1 cebula
kilka łyżek mąki
sól, pieprz

Gulasz wołowy:
1/2 kg chudego mięsa wołowego na gulasz
1 cebula
1/2 papryki czerwonej
kilka dużych pieczarek (lub więcej małych ;) )
1 łyżka mąki pszennej
1/4 warzywnej kostki rosołowej
1/2 łyżeczki sosu sojowego
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
sól, pieprz
olej

Dodatki:
1 pomidor
1/2 dużego ogórka
jogurt naturalny

Placki: Ziemniaki obieramy, myjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach (najmniejszych). Podobnie robimy z cebulą. Całość mieszamy z jajkiem. Dodajemy mąkę stopniowo, tak aby masa była dość gęsta. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy gulasz będzie gotowy smażymy placki na niewielkiej ilości oleju (odsączamy z tłuszczu na ręcznikach papierowych).

Gulasz: Mięso kroimy w dość małą kostkę. Podobnie robimy z cebulą, pieczarkami i papryką. Mięso podsmażamy w garnku na niewielkiej ilości oleju. Gdy mięso będzie usmażone doprawiamy go solą, wrzucamy do niego warzywa. Smażymy jeszcze kilka minut, zalewamy wodą (w ilości takiej, żeby przykryła całe mięso, ale nie za dużo, bo nie chcemy zupy ;P ), dodajemy 1/4 kostki rosołowej oraz zioła. Całość gotujemy, aż mięso będzie miękkie. Powinna odparować większość płynu. Jeśli jest go mało, a mięso jest jeszcze twarde to dolewamy trochę wody. Doprawiamy sosem sojowym i pieprzem. 1 łyżkę mąki mieszamy z kilkoma łyżkami wody i wlewamy do gulaszu. Mieszamy, aż zgęstnieje. Gotowe :)

Na usmażone placki nakładamy gulasz, polewamy każdy placek łyżeczką jogurtu, a na górę układamy pomidory i ogórki pokrojone w plastry. Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Próba przygotowania potrawy zakończyła się sukcesem. Bardzo Smaczne. Polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że potrawa smakowała. Dziękuję za miły komentarz :)

      Usuń
  2. Podzielam komentarz przedmówcy. Polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń