poniedziałek, 11 marca 2013

Musaka bardziej po polsku

Bardzo lubię musakę. Jednak przyznam, że jest w niej kilka elementów, które mi nie odpowiadają, więc ja zmodyfikowałam i tak powstała bardziej polska musaka :) Bakłażany zamieniłam na cukinię (w końcu nasza cukinia jest pyszna) i dodałam puree z ziemniaków. Spróbujcie, myślę, że warto.


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale ja miałam wieprzowe)
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża cukinia
4 duże ziemniaki
mleko
masło
kawałek sera żółtego
sól, pieprz
olej do smażenia

Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i czosnek. Wszystko podsmażamy. Gdy mięso będzie już brązowe dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja dodałam też odrobinę lubczyku. Podsmażamy wszystko przez chwilę i odkładamy. Obrane ziemniaki gotujemy, aż zmiękną w lekko osolonej wodzie. Cukinię myjemy, kroimy w plastry (około 1,5 cm) i solimy. Podsmażamy z obydwu stron na patelni grillowej. Ugotowane ziemniaki przeciskamy, dodajemy 2 duże łyżki masła. Dokładnie mieszamy ziemniaki i dodajemy mleko (w takiej ilości, aż będziemy mieli taką kremową konsystencję ziemniaków). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na spód układamy cukinię. Na to nakładamy mięso mielone. Na mięsie układamy ziemniaczane puree i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz