niedziela, 3 marca 2013

Pieczone kacze udka w pomarańczach

Przepis na te pyszne udka znalazłam w internecie. Są naprawdę pyszne. Polecam wypróbowanie tego przepisu.


Składniki:
4 udka z kaczki
2 pomarańcze
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Pomarańcze dobrze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Mieszamy ją z miodem oraz sokiem z tej pomarańczy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Wlewamy naszą marynatę. Dobrze obtaczamy udka i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy marynatę, w której się marynowały, i obkładamy udka plastrami z drugiej pomarańczy. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, następnie wlewamy bulion, przykrywamy, obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez godzinę czasem polewając marynatą, w której udka się pieką. Po tym czasie odkrywamy je i pieczemy w 180 stopniach, aż spiecze się skórka. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. PRZEPIS JEST IDEALNY :)
    KACZE UDKA SĄ PYSZNE :):):)
    POLECAM GORĄCO:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przyznam, że na kaczce nie znam się zbyt dobrze, ale wg tego przepisu zawsze wychodzi pyszna:)

    OdpowiedzUsuń