wtorek, 26 marca 2013

Dorada z pomidorami i fasolą

Przepis pochodzi z książki Cudowna dieta. Przepis trochę zmieniłam, ale zwykle tak robię. Dlaczego sięgnęłam po takie środki? Bo ślub się zbliża, a ja tyle gotuję, że ciągle tyję a nie chudnę :P Co by nie było, książka fajna i polecam wypróbowanie tego przepisu.


Składniki:
2 małe wypatroszone dorady lub 4 małe filety
250 g pomidorów
1/2 puszki fasoli czerwonej
2 łyżki soku z cytryny
grubo siekana natka pietruszki (około 4 łyżki)
kiełki (ja miałam kiełki rzodkiewki)
olej
sól, pieprz

Jeśli mamy doradę w całości (tak jak ja) to robimy z niej filety. Jeśli nie mamy na to czasu lub cierpliwości to kupujemy filety :) Przyprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy na baaardzo małej ilości oleju (dosłownie 1 łyżka) filety z obydwu stron. Odkładamy na talerz. Na tej samej patelni podsmażamy przekrojone na pół pomidorki, aż zmiękną. Dodajemy fasolę (odsączoną), natkę, 1 łyżkę soku z cytryny i odrobinę wody i dalej smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa przekładamy na talerze, na górę układamy rybę, skrapiamy resztą soku z cytryny i ozdabiamy kiełkami. Smacznego :)


poniedziałek, 18 marca 2013

Muffinki kakaowe z białą czekoladą

Przepis na te muffinki znalazłam na blogu kuchnianaobcasach.blogspot.com. Oczywiście jak zawsze musiałam dodać coś od siebie i do środka każdej muffinki wrzuciłam kostkę białej czekolady. Co by nie było polecam ten przepis. Jeszcze tak łatwego i szybkiego w wykonaniu przepisu na muffiny nie widziałam :)


Składniki:

250 g mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
3 czubate łyżki gorzkiego kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 jajka
1 szklanka mleka
1/2 szklanki oleju
1 tabliczka białej czekolady

Suche składniki mieszamy w jednej misce łyżką. W drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki też łyżką. Teraz mokrą masę przelewamy do suchej i mieszamy niedbale łyżką. Do foremek na muffiny wkładamy papilotki. Wypełniamy je masą do 1/3 wysokości. Do każdej foremki wkładamy kostkę czekolady. Dokładamy masy do 2/3 wysokości (lub nawet troszkę więcej). Pieczemy w około 180 - 200 stopniach przez około 25 minut.

poniedziałek, 11 marca 2013

Musaka bardziej po polsku

Bardzo lubię musakę. Jednak przyznam, że jest w niej kilka elementów, które mi nie odpowiadają, więc ja zmodyfikowałam i tak powstała bardziej polska musaka :) Bakłażany zamieniłam na cukinię (w końcu nasza cukinia jest pyszna) i dodałam puree z ziemniaków. Spróbujcie, myślę, że warto.


Składniki:

1/2 kg mięsa mielonego (najlepiej wołowego, ale ja miałam wieprzowe)
1 puszka pomidorów
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 duża cukinia
4 duże ziemniaki
mleko
masło
kawałek sera żółtego
sól, pieprz
olej do smażenia

Na patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajemy mięso i czosnek. Wszystko podsmażamy. Gdy mięso będzie już brązowe dodajemy pomidory z puszki pokrojone w kostkę. Dodajemy sól i pieprz do smaku. Ja dodałam też odrobinę lubczyku. Podsmażamy wszystko przez chwilę i odkładamy. Obrane ziemniaki gotujemy, aż zmiękną w lekko osolonej wodzie. Cukinię myjemy, kroimy w plastry (około 1,5 cm) i solimy. Podsmażamy z obydwu stron na patelni grillowej. Ugotowane ziemniaki przeciskamy, dodajemy 2 duże łyżki masła. Dokładnie mieszamy ziemniaki i dodajemy mleko (w takiej ilości, aż będziemy mieli taką kremową konsystencję ziemniaków). Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Na spód układamy cukinię. Na to nakładamy mięso mielone. Na mięsie układamy ziemniaczane puree i posypujemy startym serem żółtym. Zapiekamy około 40 minut w piekarniku.


wtorek, 5 marca 2013

Sałatka z prosciutto i melonem

Uwielbiam połączenie owoców z sałatkami i mięsem. Polecam Wam wypróbowanie tego przepisu, gdyż jest to inna sałatka niż te wszystkie zwykłe sałaty z kurczakiem, które mamy na co dzień. Dostaliśmy z Narzeczonym pyszne prosciutto prosto z Włoch i musiałam je jak najszybciej wykorzystać.


Składniki na 2 porcje:
2 garście mieszanki sałat lub ulubionej sałaty
1/2 melona galia
kilka plastrów prosciutto

dresing:
sok z połówki cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 łyżeczki miodu
sól, pieprz

Najpierw robimy dresing. Mieszamy sok z cytryny z oliwą i miodem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Na talerze przekładamy sałatę. Polewamy odrobiną dresingu. Specjalną łyżką do wydrążania kulek z owoców formujemy kulki z melona i przekładamy na sałatę. Jak nie mamy specjalnego sprzętu po prostu wyjmijmy miąższ łyżeczką :) Na to nakładamy szynkę podzieloną na mniejsze kawałki i całość polewamy jeszcze dresingiem. Nie zużywajmy całego, jeśli mamy mało sałaty. Należy to dopasować, żeby nie było zbyt mokro na talerzu :) Smacznego!


niedziela, 3 marca 2013

Pieczone kacze udka w pomarańczach

Przepis na te pyszne udka znalazłam w internecie. Są naprawdę pyszne. Polecam wypróbowanie tego przepisu.


Składniki:
4 udka z kaczki
2 pomarańcze
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1 łyżeczka rozmarynu suszonego
1 łyżeczka miodu
sól, pieprz

Pomarańcze dobrze myjemy i sparzamy wrzątkiem. Z jednej pomarańczy ścieramy skórkę. Mieszamy ją z miodem oraz sokiem z tej pomarańczy. Udka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacieramy solą, pieprzem i rozmarynem. Wlewamy naszą marynatę. Dobrze obtaczamy udka i odstawiamy do lodówki najlepiej na noc. Udka układamy w naczyniu żaroodpornym. Wlewamy marynatę, w której się marynowały, i obkładamy udka plastrami z drugiej pomarańczy. Pieczemy przez 15 minut w 220 stopniach, następnie wlewamy bulion, przykrywamy, obniżamy temperaturę do 160 stopni i pieczemy przez godzinę czasem polewając marynatą, w której udka się pieką. Po tym czasie odkrywamy je i pieczemy w 180 stopniach, aż spiecze się skórka. Smacznego :)