sobota, 20 października 2012

Grzyby faszerowane boczkiem i szpinakiem

Przepis na grzyby faszerowane pochodzi z książki pt. "Książka kucharska włoskiej Mamy". Ta pozycja to coś więcej niż tylko zwykła książka kucharska. To opowieść o włoskich daniach. Zawiera wiele praktycznych porad, a jej szata graficzna jest wyjątkowa. Polecam wypróbowanie przepisu.


Składniki:

100 g świeżego szpinaku
16 dużych pieczarek
3 łyżki oliwy
100 g pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
2 zmiażdżone ząbki czosnku
3 - 4 plastry sera
sól i pieprz

Szpinak myjemy, zalewamy wodą i gotujemy przez około 3 minuty. Po tym czasie odcedzamy go, mocno wyciskamy wodę i kroimy drobno. Pieczarki czyścimy, odcinamy nóżki i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i smażymy kapelusze pieczarek z obydwu stron (aż delikatnie zmiękną). Przekładamy je do naczynia żaroodpornego blaszkami do góry. Na patelnię, na której smażyliśmy pieczarki przekładamy boczek, czosnek, nóżki grzybów i smażymy przez około 5 minut. Szpinak mieszamy z przysmażonym farszem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Farsz przekładamy do kapeluszy, skrapiamy pozostałą oliwą i nakładamy na każdą pieczarkę kawałek sera żółtego. Zapiekamy w rozgrzanym do 180 ºC piekarniku przez około 15 - 20 minut.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz