środa, 10 października 2012

Zupa (krem) kokosowo - czekoladowa

Przepis na tę zupę deserową zaczerpnęłam od Pascala Brodnickiego. Przyznam, że troszkę go zmodyfikowałam ze względu na posiadaną ilość składników. No cóż, miałam ich po prostu za mało :P Polecam wypróbowanie. Można podawać zarówno na ciepło, jak i na zimno (wtedy zupa jest bardzo gęsta - ma konsystencję gęstego kremu). 

Składniki:
400 ml mleka kokosowego
100 g ciemnej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
2 dojrzałe banany
20 g masła
10 g cukru waniliowego
odrobina kokosu do dekoracji

Mleko przelewamy do garnka i podgrzewamy. Gdy będzie już gorące dodajemy czekoladę podzieloną na kawałki i cynamon, ciągle mieszając aż czekolada się rozpuści. Jeśli składniki się już połączyły, garnek z kremem odstawiamy na bok. Banany obieramy ze skórki i kroimy na plasterki pod lekkim skosem. Na patelni roztapiamy masło, dodajemy cukier i mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy banany i przesmażamy przez chwilę, ale niezbyt długo by mocno nie rozmiękły. Do salaterek nakładamy naszą zupę, na niej układamy kilka plasterków bananów i posypujemy wiórkami. Jeśli jednak chcemy krem jeść na zimno, nakładamy go do salaterek, odstawiamy do lodówki i dopiero przed podaniem dekorujemy bananami i kokosem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz