wtorek, 9 października 2012

Papryki faszerowane mięsem mielonym


Składniki:
8 małych lub 6 dużych papryk czerwonych
1/2 kg mięsa mielonego (ja dałam wieprzowo - wołowe)
150 g ryżu białego
1 jajko
1 łyżeczka wegety
3 łyżki masła
sól, pieprz

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 10 min (ryż nie może być zbyt miękki), odcedzamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do miski wrzucamy ryż, mięso, surowe jajko i wegetę. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Papryki myjemy. Ucinamy górną część (około 3 cm), wyjmujemy pestki i odcinamy białe elementy. Papryki faszerujemy masą mięsną i przykrywamy odciętymi kapeluszami. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wkładamy papryki (układamy je tak, aby stały pionowo) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na 1 - 1,5 godziny (w zależności od wielkości papryk - ja moje piekłam przez 1 godzinę, ponieważ były małe). Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz