sobota, 6 października 2012

Bruschetta z pomidorami


Składniki:

4 duże kromki chleba przekrojone na pół
3 pomidory
1 ząbek czosnku
1/2 cebuli
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
oliwa z oliwek
sól i pieprz

Pomidory myjemy, wyjmujemy z nich miąższ (nie używamy go), pozostałą część kroimy w kostkę i wrzucamy do miski. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę i dodajemy do pomidorów. Czosnek obieramy, drobno siekamy i również dodajemy do pomidorów. Dodajemy do nich bazylię oraz sól i pieprz do smaku. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oliwy. Kromki chleba bardzo delikatnie skrapiamy wodą (wtedy szybciej się usmażą i  nie wchłoną zbyt dużej ilości oliwy) i smażymy z obydwu stron na patelni. Na usmażony chlebek nakładamy przygotowane pomidory z dodatkami i naszą przekąskę, czy też kolację mamy gotową. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz