sobota, 6 października 2012

Sałatka ze szpinaku z szynką szwarcwaldzką


Składniki na 1 -2 porcje:

2 małe garście świeżego szpinaku
3 plastry szynki szwarcwaldzkiej (można ją zastąpić inną szynką)
25 - 50 g sera typu gorgonzola
kawałek ogórka zielonego (ilość wg uznania)
kawałek czerwonej papryki (ilość wg uznania)
winegret (ja z braku czasu użyłam gotowego, natomiast bardzo łatwo można zrobić własny)

Szpinak myjemy, suszymy ręcznikiem papierowym i wrzucamy na talerz. Ogórek myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w półtalarki i układamy na szpinaku. Paprykę kroimy w cienkie półplasterki i również układamy na szpinaku. Szynkę i ser kroimy na mniejsze kawałki i układamy na szpinaku. Całość polewamy winegretem (w ilości wg uznania). Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz