Przepisów na chili con carne jest dużo i nie umiałam wybrać
jednego, więc wymyśliłam własny. Zależało mi, żeby było gęste, gdyż chciałam je
podać w tortilli.
Składniki:
kilka placków
tortilli
1 puszka
czerwonej fasoli
1/2 puszki
kukurydzy
1/2 czerwonej
papryki
1 cebula
1 ząbek czosnku
1/2 papryczki
chili (jak lubimy bardzo ostre jedzenie dodajmy więcej)
1 łyżeczka kuminu
kilka łyżeczek
koncentratu pomidorowego
sól, pieprz
olej
Paprykę, cebulę, czosnek i papryczkę chili
kroimy w kostkę. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i chwilę smażymy. Dodajemy
mięso mielone, czosnek, kumin, odrobinę soli i papryczkę chili i smażymy, aż
mięso się zarumieni. Dodajemy czerwoną paprykę, kukurydzę, fasolę i koncentrat
i smażymy jeszcze 5 - 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem oraz chili w proszku
(jeśli nie jest wystarczająco ostre). Na suchej patelni przygrzewamy placki
tortilli z obydwu stron. Na placki nakładamy chili con carne i zawijamy.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz