piątek, 15 lutego 2013

Deser jabłkowo - gruszkowy z mascarpone

Przepis na ten pyszny deser znalazłam w dodatku kulinarnym w gazecie. Zapowiadało się apetycznie, więc postanowiłam zrobić ten deserek na Walentynki. Polecam. Słodkie, delikatne i pyszne :)


Składniki dla 2 osób:

2 jabłka
1 gruszka
125 g mascarpone
100 ml śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cynamonu
1 duża łyżka miodu
garść uprażonych  na suchej patelni płatków migdałów

Jabłka i gruszkę myjemy, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę pozbywając się ogryzków. Owoce wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy miód i cynamon i podsmażamy ciągle mieszając, aż pojawi się delikatny karmel a owoce troszkę zmiękną (pamiętajmy jednak, żeby nie zrobić z nich papki :) ). Odkładamy owoce do przestudzenia. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem. Na końcu dodajemy serek mascarpone i jeszcze chwilę miksujemy, żeby wszystko się połączyło. Odkładamy do lodówki na 15 minut. Gdy owoce będą już zimne tworzymy w pucharku cały deser układając warstwowo składniki. Układamy część owoców w pucharku, na to układamy masę z mascarpone i trochę migdałów, następnie znowu owoce, masę i migdały. Schładzamy w lodówce. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz