wtorek, 5 lutego 2013

Roladki z dorsza z warzywami


Pychotka. Widziałam ten przepis w programie Rewolucja na talerzu i bardzo mi się spodobał. Ostatnio go wykorzystałam i wiem, że jeszcze nie raz z niego skorzystam. Zdrowe, lekkie i pyszne :)


Składniki:

1 filet z dorsza (szeroki, ale jeśli jest wąski to dwa)
1 jabłko
1/2 cukinii
1/2 papryki czerwonej
1 pomidor
1/2 obranej cebuli czerwonej
1 marchew
1 ząbek czosnku
1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru (jak go nie lubicie, nie dodawajcie go)
1/2 łyżeczki tymianku
2 łyżki soku z cytryny
sól, pieprz
olej

Cukinię, paprykę, cebulę, marchew (obraną) i pomidora kroimy w drobną kostkę. Czosnek siekamy drobno. Dorsza kroimy wzdłuż na pół (chyba, że mamy dwa wąskie to jeden filet na jedną osobę). Dokładnie go myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy go solą i pieprzem z obydwu stron. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Wrzucamy marchew. Smażymy około 2 minuty, dodajemy cebulę, imbir i paprykę i smażymy dalej jakieś 4 minuty. Następnie dodajemy cukinię i czosnek. Wszystko nadal smażymy. Gdy cukinia lekko zmięknie dodajemy pomidora, tymianek, sól, pieprz i smażymy jeszcze jakieś 5 - 8 minut. Jabłko myjemy i kroimy w plastry. Naczynie żaroodporne lekko polewamy olejem, i układamy dwa gniazda z jabłek (3 plastry na jeden filet). Na jabłka kładziemy dorsza zawiniętego w roladkę (na boku spinamy go wykałaczką). Do środka roladki wrzucamy warzywa (lekko uciskamy, aby dużo ich weszło do jednej roladki). Polewamy całość sokiem z cytryny i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut. Smacznego :)




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz