Składniki:
Na placki:
5 dużych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
olej
Na sos:
250g mięsa mielonego
1,5 marchewki
1 mała cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 goździki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
olej
Sos: Marchew i cebulę obieramy i kroimy w
niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i rumienimy na nim
cebulę. Dodajemy mięso i smażymy, aż straci różowy kolor, ale nie
przysmaży się. Dodajemy marchewkę i mąkę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy 3
minuty ciągle mieszając, po czy dodajemy bulion, liść laurowy, goździki,
posiekany czosnek, sól i pieprz. Dusimy około 20 minut, aż mocno zgęstnieje.
Dodajemy koncentrat, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Placki: Ziemniaki i cebulę obieramy i
myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko i sól oraz pieprz.
Dorzucamy mąkę w takiej ilości, żeby masa była dość gęsta (kilka łyżek).
Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Na placki nakładamy sos. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz