wtorek, 5 lutego 2013

Placki ziemniaczane z sosem z mięsa mielonego



Składniki:

Na placki:
5 dużych ziemniaków
1 cebula
1 jajko
kilka łyżek mąki
sól, pieprz
olej

Na sos:
250g mięsa mielonego
1,5 marchewki
1 mała cebula
1 szklanka bulionu warzywnego
1 ząbek czosnku
1 liść laurowy
2 goździki
3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżka mąki pszennej
sól, pieprz
olej

Sos: Marchew i cebulę obieramy i kroimy w niewielką kostkę. Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oleju i rumienimy na nim cebulę. Dodajemy mięso  i smażymy, aż straci różowy kolor, ale nie przysmaży się. Dodajemy marchewkę i mąkę i wszystko dobrze mieszamy. Smażymy 3 minuty ciągle mieszając, po czy dodajemy bulion, liść laurowy, goździki, posiekany czosnek, sól i pieprz. Dusimy około 20 minut, aż mocno zgęstnieje. Dodajemy koncentrat, wszystko mieszamy i doprawiamy do smaku.
Placki: Ziemniaki i cebulę obieramy i myjemy. Ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy jajko i sól oraz pieprz. Dorzucamy mąkę w takiej ilości, żeby masa była dość gęsta (kilka łyżek). Smażymy placki na rozgrzanym oleju. Na placki nakładamy sos. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz