środa, 20 lutego 2013

Makaron chow mein z kurczakiem

W kuchni chińskiej jedna rzecz jest bardzo fajna. Otóż do woka można wrzucić wszystko co się ma pod ręką, a przygotowanie jest błyskawiczne. Dlatego jak naszła mnie ochota na coś dobrego i szybkiego zrobiłam sobie właśnie ten makaron.


Składniki na 1 porcję:
duża garść makaronu chow mein
1/2 pojedynczej piersi z kurczaka
1/2 małej marchewki
1/2 cebuli dymki
2 łyżeczki pokrojonego szczypioru z dymki
1/2 łyżeczki pokrojonego imbiru
sos sojowy
olej

Makaron zalewamy wrzątkiem i odcedzamy po 5 minutach. Kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy 2 łyżeczkami sosu sojowego. Do woka wlewamy 2 łyżki oleju. Mocno rozgrzewamy, wrzucamy kurczaka i smażymy mieszając na dużym ogniu. Gdy delikatnie się przyrumieni dodajemy pokrojoną w wąski paski marchewkę i dymkę pokrojoną w piórka oraz imbir. Smażymy jeszcze kilka minut, dodajemy makaron, wszystko mieszamy i doprawiamy sosem sojowym do smaku. Wykładamy na talerz i posypujemy szczypiorem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz