To kolejne wspomnienie mojego dzieciństwa.
Będę szczera - nigdy nie jadłam cukinii w lepszej wersji od tej. Uwielbiam ją!!
Kojarzy mi się ze słonecznym latem spędzanym w domu. Nie mogłam się doczekać,
by wbiec do kuchni i zacząć zajadać się tymi placuszkami zrobionymi przez
moją babcię lub rodziców. Naprawdę polecam. Są bardzo łatwe, a pyyyszne! :)
Składniki:
2 małe cukinie lub 1 duża
1 jajko
bułka tarta
mąka pszenna
sól, pieprz
olej
Cukinię myjemy, obieramy ze skórki,
odkrawamy końce i całą cukinie kroimy w plastry (1 - 1,5 cm grubości). Plastry
cukinii solimy z obydwu stron i odkładamy na 10 minut. Następnie panierujemy w
kolejności (mąka - jajko - bułka). Pamiętajmy, żeby przed roztrzepaniem jajka
dodać do niego 1 łyżkę wody, wtedy łatwiej się panieruje. Teraz smażymy
placuszki na patelni na niezbyt dużej ilości oleju z obydwu stron na złoty
kolor. Łatwe i pyszne. Smacznego :)
Szybko i smacznie, dobry przepis. Polecam!!!!!
OdpowiedzUsuńRównież polecam :)
UsuńSmaczne placuszki godne polecenia !!!
OdpowiedzUsuń