niedziela, 17 lutego 2013

Ziemniaki pieczone z serkiem mascarpone i boczkiem

Generalnie nie przepadam za ziemniakami. Jednak te są naprawdę pyszne. Są dobre zarówno jako osobne danie, jak i dodatek do mięsa. Jeśli nie przepadacie za ziemniakami, spróbujcie zrobić je wg tego przepisu, a mam nadzieję, że nie pożałujecie.


Składniki:
4 średniej wielkości młode ziemniaki
125 g serka mascarpone
3 łyżki kwaśnej śmietany (gęstej)
3 plastry boczku wędzonego lub parzonego (cienkie podłużne plastry)
1 cebula dymka
1 łyżka oleju
szczypiorek
ser żółty
sól, pieprz

Ziemniaki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą i gotujemy w nieosolonej wodzie, aż zmiękną (nie obieramy ze skórki ). Ugotowane ziemniaki przekrawamy wzdłuż na pół. Na oleju podsmażamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę z boczkiem pokrojonym w małe plasterki. Gdy wszystko się zrumieni dodajemy serek i sól oraz pieprz do smaku. Podgrzewamy mieszając, aż serek się rozpuści. Wyłączamy palnik. Dodajemy śmietanę i wszystko mieszamy. No nasmarowanego oliwą naczynia żaroodpornego wkładamy nasze ziemniaki i nadziewamy je masą z mascarpone. Posypujemy pokrojonym szczypiorem i startym serem żółtym. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 30 minut. Podajemy gorące. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz