To smak mojego dzieciństwa. Gdy byłam dzieckiem zawsze
podkradałam tacie pyszną masę czekoladową, gdy łączył ze sobą wszystkie
składniki. No cóż, trzeba przyznać, że blok czekoladowy nie jest deserem dietetycznym,
ale naprawdę warto zgrzeszyć.. :)
Składniki:
1/2 szklanki wody
2 szklanki cukru
1 kostka masła lub margaryny
4 - 6 łyżek kakao (w zależności czy chcemy mleczną czekoladę
czy ciemniejszą)
1 opakowanie mleka w proszku (500g)
opcjonalnie orzechy lub kokos
Do garnka wlewamy wodę i dodajemy margarynę. Podgrzewamy, aż
margaryna się rozpuści. Następnie dodajemy cukier i mieszamy do całkowitego
rozpuszczenia. Na końcu wsypujemy kakao i dokładnie mieszamy, by nie było
żadnych grudek. Gdy wszystko jest już ze sobą połączone odstawiamy do
wystygnięcia. Do zimnej masy dodajemy stopniowo mleko w proszku dokładnie
mieszając, aby nie było grudek. Na końcu dodajemy orzechy lub kokos i po
wymieszaniu całości przekładamy masę do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki
keksówki. Wkładamy na kilka godzin do lodówki, po czym wyjmujemy z foremki i
ściągamy papier. Życzę smacznego!
Wygląda tak samo jak smakuje - PYSZNE!
OdpowiedzUsuńPrzyznam, że uwielbiam ten blok czekoladowy, tym bardziej, że to smak mojego dzieciństwa. Cieszę się, że smakuje :)
UsuńWyszło pyszne zrobiłem z 4 łyżek kakao!!!!!
OdpowiedzUsuńJa też zwykle robię z 4, bo wolę mleczną czekoladę. Życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuń