wtorek, 18 września 2012

Pancakes, czyli amerykańskie naleśniki na maślance

Przepis pochodzi z blogu kuchnia Agaty. Odkąd go wypróbowałam, zakochałam się w tych cudownych, delikatnych naleśnikach. Wam również polecam wypróbowanie tego przepisu.


Składniki:
2 filiżanki mąki
2 filiżanki maślanki
2 jajka
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
2 łyżki oleju
aromat waniliowy

Ubijamy białka na sztywną masę z dodatkiem szczypty soli. W drugiej misce ubijamy żółtka z olejem i maślanką. Dodajemy pozostałe składniki i miksujemy. Ostrożnie łączymy uzyskaną masę z pianą z białek. Smażymy bez tłuszczu na patelni do zarumienienia naleśników. Ja podałam je z cukrem pudrem, natomiast można wypróbować również syrop klonowy, sos czekolady i inne dodatki. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz