niedziela, 9 września 2012

Muffinki z płatkami migdałów

Przepis na ciasto podstawowe znalazłam w internecie i od tej pory eksperymentuje z różnymi dodatkami. Można je wzbogacić m. in. kokosem, truskawkami, jagodami, czekoladą, czy też płatkami migdałów, tak jak zrobiłam to tym razem. Polecam, ponieważ są po prostu pyszne i błyskawicznie znikają ze stołu.


Składniki:

2 i 1/4 szklanki mąki
3/4 szklanki cukru
125 g masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki śmietany 30%
1 łyżeczka olejku migdałowego
2 jajka
szczypta soli
płatki migdałów (około 1 szklanka)

Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Składniki mieszamy. Do szklanki wlewamy śmietanę i mieszamy ją z olejkiem migdałowym (opcjonalnie waniliowym). W osobnej misce miksujemy masło z cukrem na gładką masę, dodajemy jajka i nadal miksujemy do połączenia tych składników. Następnie dodajemy na przemian mąkę i śmietanę miksując tylko do połączenia wszystkich składników. Na końcu dodajemy płatki migdałów. Foremki na muffinki wykładamy papilotkami i wypełniamy je masą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na około 30 - 35 min. Studzimy na kratce. Smacznego! :)


1 komentarz: