środa, 12 września 2012

Żurek z białą kiełbasą


Składniki:

około 2 szklanki zakwasu na żurek
30 dag białej kiełbasy
10 - 15 dag wędzonego boczku
łyżka oleju
1 cebula
2 ząbki czosnku
małe opakowanie śmietany 18%
łyżka mąki
łyżeczka wegety
2 liście laurowe
6 ziaren ziela angielskiego
5 ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki majeranku
sól
świeżo zmielony pieprz
jajka ugotowane na twardo (ilość według uznania)

Do garnka wlewamy około 1,5 - 2 litrów wody, wrzucamy ziele angielskie, liście laurowe, wegetę, pieprz w ziarnach, i całą białą kiełbasę. Gotujemy na średnim ogniu od momentu rozpoczęcia procesu wrzenia około 10 min. W tym czasie kroimy cebulę i boczek w kostkę. Siekamy drobno czosnek. Na łyżce oleju smażymy przez chwilę cebulę, dodajemy boczek i smażymy, aż cebula się zeszkli. Na koniec dodajemy czosnek.
Cebulę z boczkiem wrzucamy do zupy i wyjmujemy z niej kiełbasę. Gotujemy następne 10 min, a w tym czasie kroimy kiełbasę w plastry, po obraniu jej ze skóry :) Mieszamy śmietanę z łyżką mąki. 
Do ugotowanej zupy dodajemy żur. Do śmietany wlewamy kilka łyżek zupy i mieszamy, po czym dodajemy do zupy. Wrzucamy również majeranek, sól i pieprz do smaku. Zupę zagotowujemy, dodajemy kiełbasę. Podajemy z ugotowanymi na twardo jajkami pokrojonymi w ćwiartki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz