poniedziałek, 24 września 2012

Ciasteczka milionera

Przepis pochodzi z bloga Słodkie Fantazje, a tam z kolei został on zaczerpnięty z książki "Czekolada. Łatwe i przepyszne przepisy krok po kroku". Polecam wypróbowanie, ale również nie polecam osobom na diecie. Bomba kaloryczna to mało powiedziane :)


Składniki:

Ciasto:
1 szklanka przesianej mąki pszennej
120 g pokrojonego w małą kostkę schłodzonego masła
4 łyżki brązowego cukru

Masa:
50 g masła
4 łyżki brązowego cukru
400 g skondensowanego mleka słodzonego

Dodatkowo:
orzechy laskowe
150 g mlecznej czekolady

Kwadratową foremkę o boku 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Do miski wrzucamy mąkę i schłodzone masło, po czym rozcieramy wszystko palcami. Dodajemy cukier i wyrabiamy ciasto. Wykładamy nim foremkę i nakłuwamy widelcem w wielu miejscach. Pieczemy w temperaturze 180 ºC przez około 30 min (aż ciasto się zarumieni). Odkładamy do wystygnięcia.

Teraz przygotowujemy naszą masę. Do garnka koniecznie teflonowego wrzucamy masło oraz cukier i rozpuszczamy na małym ogniu. Następnie dodajemy mleko skondensowane i ciągle mieszając doprowadzamy do wrzenia. Na najmniejszym ogniu gotujemy mieszając, aż masa zgęstnieje i nabierze beżowego koloru. Wykładamy masę na upieczone ciasto i dokładnie rozprowadzamy. Odkładamy do wystygnięcia.

Na masie toffi układamy orzechy. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i polewamy nią nasze ciasto. Wkładamy do lodówki i czekamy, aż czekolada stwardnieje. Smacznego! :)


2 komentarze:

  1. Przedstawione ciasteczka są naprawdę pyszne, a jakie syte!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że smakują. Rzeczywiście ciężko zjeść ich więcej, bo są bardzo syte i słodkie :)

      Usuń