środa, 5 września 2012

Pieczeń z piersi indyka

Przepis na pieczeń z piersi indyka jest bardzo łatwy. Pieczeń ta jest dobra zarówno na ciepło w ramach obiadu, jak i na zimno jako alternatywa do szynki sklepowej na kanapki. Zdrowa, bez konserwantów i tłuszczu. Przepis na nią znalazłam w internecie i troszkę zmodyfikowałam. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu :)


Składniki:
1 filet z indyka
1 łyżeczka czerwonej papryki w proszku (ostrej lub słodkiej wg upodobań)
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka przyprawy do kurczaka lub gyrosu
olej

Pierś z indyka myjemy, osuszamy ręcznikiem i ucinamy wszystkie białe błonki. Suche składniki mieszamy ze sobą i nacieramy nimi indyka dokładnie z każdej strony. Odstawiamy na minimum 2 godziny do lodówki. Następnie na dno naczynia żaroodpornego wlewamy niewielką ilość oleju, by pieczeń się nie przypaliła. Wkładamy pierś do naczynia. Pieczemy około 1,5 godz (w zależności od wielkości piersi) pod przykryciem w temperaturze 170 ºC. Podajemy z warzywami z patelni. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz