Składniki:
około 300 g kurek
1 cebula
1 ząbek czosnku
około 300 ml śmietany 30%
1/2 szklanki białego wina (wytrawnego lub półwytrawnego)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki masła
sól, pieprz
makaron pełnoziarnisty (ilość według uznania)
Grzyby czyścimy pędzelkiem z piasku i krótko płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy na ręcznikach papierowych. Jeśli mamy bardzo duże kurki kroimy je na mniejsze kawałki. Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Na rozgrzanej patelni roztapiamy masło i podsmażamy przez chwilę cebulę (tak aby się nie zarumieniła). Następnie dodajemy grzyby oraz czosnek i smażymy aż odparuje płyn z grzybów.
Dodajemy białe wino i odparowujemy. Następnie wlewamy śmietanę i sok z cytryny i gotujemy, aż sos zgęstnieje. Jeśli nadal jest rzadki można dodać więcej soku z cytryny.
Doprawiamy solą i pieprzem i nakładamy na ugotowany makaron.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz