sobota, 1 września 2012

Sezonowo, czyli placuszki z cukinii z surówką z białej kapusty




Składniki:

Placuszki:
ok. 60 dag cukinii
2 jaja
6 łyżek bułki tartej
8 łyżek startego żółtego sera
1 łyżka świeżego, poszatkowanego oregano
sól, pieprz
olej do smażenia

Surówka:
1/2 główki białej kapusty
1 duża marchewka
1 mała cebula
1 pęczek świeżego koperku
4 łyżki oleju
1/3 łyżeczki cukru
sól, pieprz

Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki a resztę (nie obieramy) ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przekładamy na durszlak, solimy i odstawimy na około 20 min, do momentu, kiedy cukinia puści soki. W tym czasie robimy surówkę. Kapustę kroimy w cienkie paseczki, obraną marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i dodajemy pokrojoną w malutką kosteczkę cebulę. Do surówki dodajemy pokrojony koperek, olej i cukier. Na końcu dodajemy sól i pieprz do smaku. Teraz możemy wrócić do naszych placuszków. Cukinię dokładnie odciskamy, by nie było w niej soku. Dodajemy jaja, bułkę tartą, ser, oregano oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju, na którym smażymy z obydwu stron uformowane z naszej masy niewielkie placuszki. Smacznego! :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz