Składniki:
ciasto:
300 g mąki
125 g cukru
1 opakowanie proszku do pieczenia (małe)
1 jajko
150 g masła
3 łyżki kakao gorzkiego
masa serowa:
500 g twarogu do serników (zmielonego)
3 jajka
200 g cukru
150 g masła
1 opakowanie budyniu waniliowego w proszku
Roztopione masło łączymy z pozostałymi składnikami ciasta i zagniatamy. Połową ciasta wylepiamy dno okrągłej blaszki do pieczenia wysmarowanej masłem.
Pozostałe masło przeznaczone na masę serową również roztapiamy i miksujemy razem ze wszystkimi pozostałymi składnikami masy serowej. Wylewamy masę na spód ciasta do blaszki i teraz właśnie jest ten moment, w którym przepis troszkę zmodyfikowałam :) Otóż moja masa serowa była bardzo płynna, dlatego nie chciałam ryzykować wysypywania na nią teraz kruszonki (pozostałej części ciasta), gdyż ciasto by się zatopiło i nic by nie wyszło. Dlatego wstawiłam blaszkę do piekarnika nagrzanego do 180 ºC na około 15 minut i dopiero po tym czasie, gdy masa zrobiła się bardzo gęsta posypałam ją pokruszonym ciastem. Piekłam następnie ciasto jeszcze przez około 40 minut.
Podany przepis sprawdził się podczas sylwestrowego szaleństwa!!!!!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że przepis się przydał :)
OdpowiedzUsuńSerniczek wyszedł smaczniutki!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przepis kolejny raz się Komuś przydał :)
OdpowiedzUsuń