sobota, 29 grudnia 2012

Wegetariańska zapiekanka ryżowa

Przepis na tę zapiekankę znalazłam w gazecie, ale zmodyfikowałam ze względu na posiadane przeze mnie składniki (a raczej nieposiadane, dlatego je zmieniłam :P ) :)


Składniki:
1 i 1/2 szklanki ryżu
kilkanaście małych różyczek brokuła
25 dag małych pomidorków koktajlowych
1 średnia cukinia
1 i 1/4 szklanki śmietany 30%
3 jajka
10 dag startego żółtego sera
sól, pieprz
tłuszcz do wysmarowania foremki

Ryż gotujemy przez około 10 minut w osolonym wrzątku. Brokuły gotujemy na półtwardo. Pomidorki myjemy i kroimy na połówki. Cukinię również myjemy, odrzucamy końcówki. Połowę cukinii kroimy w drobną kostkę a połowę w plasterki. Do odcedzonego ryżu dodajemy brokuły, cukinię pokrojoną w kostkę i pomidorki (kilka zostawiamy do dekoracji). Masę przyprawiamy solą i pieprzem. W osobnym naczyniu mieszamy śmietanę, jajka i ser. Również doprawiamy solą i pieprzem. Żaroodporne naczynie smarujemy margaryną. wrzucamy masę ryżową. Na wierzch układamy cukinię w plastrach i kilka pomidorków. 


Całość polewamy naszą masą śmietanowo - jajeczną. 


Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 ºC na około 30 - 35 minut. 


Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz