środa, 5 grudnia 2012

Słodko - pikantne żeberka

Przepis na te żeberka jest autorstwa braci Kuroniów. Narzeczony twierdzi, że są pyszne, dlatego je mu przygotowuję, ale mi ciężko jest ocenić, bo żeberka mają dość dużo tłuszczu, a ja go nie lubię. Co by nie było, polecam ten przepis osobom, które lubią żeberka. 


Składniki:

1 kg żeberek
kilka ziaren pieprzu
kilka ziaren ziela angielskiego
2 liście laurowe
2 ząbki czosnku
1 cebula
sól

Marynata:
2 poszatkowane ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
1/2 łyżeczki bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
150 ml ketchupu
100 ml soku z grejpfruta
szczypta pieprzu


Żeberka dzielimy na części. W garnku zagotowujemy wodę (w takiej ilości, aby przykryła żeberka). Wodę solimy i dodajemy pozostałe przyprawy, a także pokrojoną w ćwiartki cebulę i czosnek. Do gotującej się wody wrzucamy żeberka i gotujemy przez 1 godzinę. Odcedzamy je i odstawiamy do przestudzenia. Przygotowujemy marynatę z podanych na nią składników (wszystko ze sobą mieszamy). Mięso zalewamy marynatą, mieszamy i odstawiamy na minimum 2 godziny. Następnie pieczemy żeberka przez około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 ºC (ja piekłam 40 minut). 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz