sobota, 1 grudnia 2012

Sałata rzymska z kurczakiem i domowym winegretem

 Przepis na tę sałatkę wymyśliłam na poczekaniu, gdy otwarłam lodówkę i zobaczyłam, że zostało mi dużo warzyw z całego tygodnia. Do tego domowy winegret, na którego przepis znajduje się w poście "Szybka sałatka z tuńczykiem, mozzarellą i domowym winegretem". Pychotka..


Składniki dla dwóch osób:

1 pierś z kurczaka
kilka liści sałaty rzymskiej
mały kawałek ogórka zielonego
1/2 pomidora
1/4 cebuli
4 rzodkiewki
kawałek selera naciowego
przyprawa do shoarmy
sól
olej
winegret


Wszystkie warzywa i pierś z kurczaka myjemy dokładnie i osuszamy ręcznikami papierowymi. Kurczaka przyprawiamy solą i przyprawą do shoarmy. Smażymy na 2 łyżkach oleju z obydwu stron (jeśli pierś jest gruba to rozbijmy ją delikatnie tłuczkiem lub przekrójmy wzdłuż). Sałatę rwiemy na kawałki i układamy na talerze. Na to układamy pokrojone w plastry: ogórka, pomidora, rzodkiewkę, seler naciowy i cebulę. Pierś z kurczaka kroimy w plastry i układamy na samą górę naszej sałatki. Polewamy winegretem, na którego przepis znajduje się w poście podanym powyżej. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz