poniedziałek, 31 grudnia 2012

Rogaliki z orzechami wg przepisu mojej babci

Moja babcia zawsze robi te pyszne rogaliki na Święta Bożego Narodzenia. Uwielbiam je, dlatego w tym roku (co prawda po Świętach) też je upiekłam. To naprawdę pyszne ciasteczka.


Składniki:

1 kostka margaryny
10 dag cukru pudru
2 cukry waniliowe
0,5 kg mąki pszennej
garść posiekanych drobno orzechów (im będą drobniejsze, tym łatwiej uformujemy rogaliki, dlatego możemy użyć moździerza)

Miękką margarynę ucieramy z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Dodajemy mąkę i orzechy i ugniatamy rękami, aż masa się dobrze sklei. Formujemy rogaliki dowolnej wielkości (im mniejsze tym szybciej się upieką) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza i pieczemy, aż się zarumienią. Proste, prawda? Smacznego :)




4 komentarze:

  1. Spróbowalismy i przyznamy że są pyszne!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przyznam, że Babcia ma bardzo dobry przepis. Pychotka!!!!!

    OdpowiedzUsuń