niedziela, 9 grudnia 2012

Zdrowy, niskokaloryczny krem z marchewki

Przepis na ten krem znalazłam dość dawno temu w internecie. Odkąd go wypróbowałam zawsze gdy mam ochotę na coś lekkiego  i zdrowego gotuję właśnie ten krem. Polecam.


Składniki:

5 dużych marchewek
3 ziemniaki
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 cebula
1 ząbek czosnku
kilka łyżek jogurtu naturalnego
2 kromki chleba
oliwa
sól, pieprz

Cebulę i czosnek kroimy w drobną kostkę. Marchewkę obieramy i kroimy w plasterki. Ziemniaki również obieramy, lecz kroimy w kostkę. Na oliwie smażymy cebulę i czosnek (aż cebula się lekko zeszkli) i dodajemy marchewkę. Smażymy wszystko przez chwilę, aż zobaczymy, że marchewka robi się wilgotna (zaczyna puszczać sok). Przekładamy marchewkę z cebulą do garnka z bulionem, dorzucamy ziemniaki i gotujemy, aż marchewka zmięknie. Dodajemy koncentrat pomidorowy i wszystko miksujemy. Doprawiamy solą i pieprzem. Chleb kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni delikatnie skrapiając chleb oliwą. Krem przelewamy na talerze, na środek wlewamy 2 łyżki jogurtu i posypujemy grzankami. Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz