sobota, 8 grudnia 2012

Szybkie cannelloni dla zabieganych :)

Dlaczego szybkie? Bo użyłam gotowego sosu pomidorowego. Jeśli nie mamy czasu to jest to dobre wyjście, ale jeśli go mamy to oczywiście lepiej użyć świeżych pomidorów lub pomidorów z puszki i dłużej gotować sos. My uwielbiamy z narzeczonym cannelloni, dlatego dość często je robimy.


Składniki:

makaron cannelloni
1/2 kg mięsa mielonego (ja zwykle używam wieprzowo - wołowego)
500 g sosu do spaghetti
mały kawałek żółtego sera (ilość wg upodobania)
1 puszka krojonych pomidorów z puszki
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki oleju
masło do wysmarowania foremki

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy cebulę do zeszklenia. Następnie dodajemy mięso mielone i czosnek. Smażymy, aż mięso straci różową barwę i delikatnie się zarumieni. Dodajemy sos do spaghetti i podgrzewamy do zagotowania. Rurki napełniamy sosem mięsnym i układamy w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym.


 Na rurki wrzucamy pomidory z puszki (postarajmy się wybierać same pomidory bez sosu, aby nasz makaron nie zmiękł zbyt mocno, chyba że taki lubimy :P ). Całość posypujemy serem żółtym. 


Pieczemy cannelloni w rozgrzanym piekarniku przez około 30 minut. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Spróbowałem i wracam do tego przepisu regularnie:) POLECAM!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło czytać taki komentarz. Ja uwielbiam ten przepis, bo szybko można zrobić coś pysznego :)

      Usuń