Czasem trzeba zjeść coś zdrowego, a że Święta już się zbliżają trzeba zrobić sobie trochę miejsca na świąteczne łakocie. Dlatego dziś zrobiłam coś z parowaru. Uwielbiam to urządzenie, bo bardzo szybko można przygotować kilka elementów całego dania jednocześnie. Polecam :)
Składniki:
1 filet z pstrąga (najlepiej ze skórą, bo wtedy się nie rozpadnie)
1/2 papryczki chili
przyprawa do ryb,
kilkanaście różyczek brokuła
sok z ćwiartki cytryny
sól, pieprz
Pstrąga dokładnie myjemy i dzielimy na mniejsze kawałki (ja go pokroiłam na 4 kawałki, bo był dość duży). Doprawiamy go solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz posypujemy go pokrojonym chili. Rybę odkładamy na 1/2 godziny. Po tym czasie wkładamy rybę na najniższy poziom do parowaru, natomiast na następnym poziomie układamy brokuła podzielonego na różyczki. Nie doprawiajmy brokuła, gdyż wystarczy jak posolimy go na talerzu. Nastawiamy parowar na około 15 - 20 minut (w zależności od wielkości ryby) i gotowe. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz