niedziela, 16 grudnia 2012

Pstrąg pieczony w folii

Uwielbiam ryby, dlatego ten przepis uwielbiam. Ryba jest delikatna, a do tego można maczać bagietkę w pysznym roztopionym maśle. A co najważniejsze, przygotowanie jest błyskawiczne, a potem do piekarnika i czekamy :)

Składniki dla 2 osób:

2 pstrągi patroszone
1 cytryna
kilka plastrów masła
przyprawa do ryb
sól, pieprz
bagietka

Ryby dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy w kilku miejscach z obydwu stron. Przyprawiamy przyprawą do ryb, solą, pieprzem i sokiem z połowy cytryny zarówno na zewnątrz, jak i w środku. Do środka ponadto wkładamy kawałek masła. Rybę układamy na dwóch warstwach folii, z boku ryby kładziemy kawałki masła i dokładnie zawijamy folię na górze, tak aby masło nie wypłynęło. To samo robimy z drugą rybką. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 1 godzinę. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz