niedziela, 6 stycznia 2013

Bakłażany faszerowane warzywami

Przepis na te bakłażany mam z małej książeczki kucharskiej, w której są przepisy bardzo łatwe, a potrawy wyglądają apetycznie i ładnie. Oczywiście jak zwykle troszkę zmodyfikowałam przepis. Jeśli nie lubicie bakłażanów to zastąpcie je cukinią.


Składniki:


2 bakłażany
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
1/2 łodygi selera naciowego
1/3 małej kalarepy
1/2 czerwonej papryki
1 pomidor
1/2 pęczka koperku
1 łyżka natki pietruszki
1/2 łyżeczki tymianku
5 dag żółtego sera
1/3 papryczki chili
oliwa
sól, pieprz

Bakłażany kroimy wzdłuż na pół. Wydrążamy miąższ. Połowę kroimy w kostkę, resztę odrzucamy. Cebulę i czosnek obieramy i siekamy. Seler i kalarepę kroimy w kostkę. Zioła i papryczkę chili siekamy. Z papryki usuwamy gniazdo nasienne, kroimy w małe paski. Sparzonego pomidora obieramy ze skórki, usuwamy pestki i kroimy w kostkę.  Ser ścieramy na grubych oczkach. Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki oliwy i szklimy na niej cebulę. Dorzucamy czosnek, papryczkę chili, miąższ z bakłażanów, kalarepę, seler naciowy, paprykę i smażymy 5 minut. Dodajemy pomidory, zioła, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy 10 minut. Zdejmujemy z ognia i mieszamy farsz z żółtym serem. Bakłażany solimy w środku i napełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy oliwą i możemy posypać jeszcze odrobiną sera żółtego. 


Zapiekamy około 35 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni Celsjusza. Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz