wtorek, 22 stycznia 2013

Wieprzowina po seczuańsku

To jedna z pierwszych potraw, jakie przygotowałam, kiedy zaczęłam gotować. Generalnie nie przepadam za wieprzowiną, ale ta naprawdę mi smakuje :)


Składniki:

40 dag wieprzowiny na gulasz
1 marchewka
1 duża cebula
mała garść suszonych grzybów Mun
2-3 łyżeczki mąki ziemniaczanej
sos sojowy
papryka ostra
olej
sól, pieprz

Marchewkę i cebulę myjemy i obieramy. Marchewkę kroimy na 3 części, a następnie w cienkie słupki. Cebulę kroimy na ćwiartki, a ćwiartki jeszcze na pół :) Grzyby zalewamy wrzątkiem, odkładamy na 5 minut, odcedzamy i kroimy w paski. Mięso dokładnie myjemy i kroimy w cienkie paski. Bardzo mocno rozgrzewamy wok. Wlewamy 2 łyżki oleju i dodajemy mięso. Doprawiamy solą, pieprzem. Smażymy na bardzo dużym ogniu. Dodajemy 3 łyżki sosu sojowego i 1 łyżeczkę czerwonej papryki. Gdy mięso będzie podsmażone dodajemy grzyby, cebulę i marchew. Dolewamy 1 szklankę wody. Wszystko gotujemy kilka minut. Doprawiamy do smaku sosem sojowym. Do szklanki wlewamy odrobinę wody (dosłownie kilka łyżek) i dosypujemy 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej. Dokładnie mieszamy, wlewamy do naszej wieprzowiny. Całość mieszamy i zagotowujemy. Jeśli sos nie jest jeszcze wystarczająco kleisty, lecz wodnisty powtarzamy czynność z mąką ziemniaczaną, ale w mniejszej ilość. Całość podaję z ryżem. Smacznego :)


2 komentarze:

  1. Bardzo smaczne danie, polecam na obiadek!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wbrew pozorom bardzo łatwe. Cieszę się, że nie tylko mi smakuje :)

    OdpowiedzUsuń