Składniki na 1 porcję:
1 bardzo świeże jajko
1 kromka chleba
oliwa z oliwek
tymianek do dekoracji
kilka łyżek octu
Wszystko jest bardzo proste. Grzanka? No
cóż, wystarczy skropić kromkę chleba z obydwu stron oliwą i usmażyć na patelni
(na niewielkim gazie z obydwu stron). No a teraz nasze cudowne jajeczko. W
garnku zagotowujemy wodę (musi być jej dużo, by jajko spokojnie się mogło w
niej "utopić"). Gdy woda zaczyna się gotować wlewamy kilka łyżek
octu. Nie musimy się bać, że jajko nim przesiąknie, nie czuć go w ogóle, a
dzięki niemu białko szybko się ścina). Jajko wbijamy do małej miseczki
uważając, by nie żółtko się nie rozlało. Wrzucamy jajko do garnka z wodą
(bardzo delikatnie ustawiając miseczkę nad samą wodą. Nie możemy zrobić dużego
"chlup", bo jajeczko się rozpryśnie). Jak tylko wrzucimy jajko
delikatnie łyżką nakładamy na nie białko (oplatamy je nim). Gotujemy około 1,5
- 2 minut, po czym wyjmujemy również bardzo delikatnie z wody i układamy na
naszej grzance. Dekorujemy ziołami (ja miałam tymianek). Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz