Składniki:
125 g miękkiego masła
1 szklanka cukru
2 jaja
2 łyżeczki cukru waniliowego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szklanki mleka
1 i 1/3 szklanka mąki
szczypta soli
składniki na masę lukrową:
500 g cukru pudru
kilka łyżek mleka
120 g masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
Na początku babeczki. Masło wrzucamy do miski razem z cukrem i cukrem waniliowym. Wszystko dokładnie miksujemy. Dodajemy mleko, nadal miksujemy, a następnie dodajemy pozostałe składniki i wszystko miksujemy na gładką masę. Łyżką przekładamy masę do foremek na muffinki wyłożonych papilotkami (do 2/3 wysokości). Pieczemy w 180 stopniach przez około 25 - 30 minut.
Lukier: Miękkie masło wrzucamy do miski, dodajemy cukier waniliowy i miksujemy. Stopniowo dodajemy cukier ciągle miksując. Na końcu dodajemy około 5 łyżek mleka i całość dokładnie mieszamy. Na wystudzone muffinki nakładamy lukier za pomocą dekoratora do ciast. Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz