poniedziałek, 14 stycznia 2013

Pieczone pierożki z pieczarkami

Pomysł na te pyszne pierożki zaczerpnęłam z książki kucharskiej, która dzięki moim rodzicom jest moim nowym nabytkiem. Jedno jest pewne, wiedzą jaki prezent ucieszy mnie najbardziej :) Książka jest wspaniała,  138 stron świetnych przepisów. Oto jeden z nich :)


Składniki:

kostka sera białego chudego
200 g margaryny
2,5 szklanki mąki
700 g pieczarek
1 duża cebula
1 łyżka masła do smażenia
sól, pieprz
vegeta


Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na łyżce masła podsmażamy cebulę, dodajemy pieczarki. Doprawiamy solą, pieprzem i vegetą i smażymy, aż cała woda z pieczarek odparuje. Z sera, mąki i masła zagniatamy ciasto. Kiedy będzie już dobrze ze sobą sklejone rozwałkowujemy podsypując mąką na grubość około 3 mm. Wykrawamy krążki (za pomocą szklanki o dużej średnicy). Nakładamy farsz, dokładnie sklejamy palcami pierożki i pieczemy na papierze do pieczenia przez około 25 minut w temp. 180 stopni (czas może się wydłużyć lub skrócić w zależności od piekarnika. Mają po prostu być złociste:) ). Smacznego :)


3 komentarze:

  1. Pierożki są bardzo smaczne. Polecam!!!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że nie tylko mi tak smakują :)

      Usuń
  2. Pyszna potrawa. Polecam!!!

    OdpowiedzUsuń