wtorek, 15 stycznia 2013

Łosoś z makaronem i warzywami

To kolejny świetny przepis z nowej książki kucharskiej, którą dostałam.


Składniki:

2 filety z łososia (ok. 150 g każdy)
200 g mrożonych włoskich warzyw (na patelnię, z przyprawami)
200 g makaronu
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1 kostka rosołowa drobiowa
1/2 łyżeczki lubczyku
1 do 1,5 łyżeczki sosu sojowego


W misce rozcieramy kostkę rosołową z 2 łyżkami oliwy, lubczykiem i 2 łyżkami soku z cytryny. Marynatą nacieramy filety i smażymy na patelni z obydwu stron. Warzywa mrożone podsmażamy na 2 łyżkach oliwy. Gdy będą miękkie dodajemy przyprawy, makaron (ugotowany w osolonej wodzie al dente) i sos sojowy. Wszystko dokładnie mieszamy. Na talerzu układamy makaron z warzywami, a na górę wykładamy usmażonego łososia. 

2 komentarze:

  1. Małym nakładem pracy oraz finansów można przygotować bardzo smaczne, pożywne oraz zdrowe danie. Polecam!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zadziwiająco proste w wykonaniu, a jakie smaczne. Cieszę się, że nie tylko ja tak uważam :)

    OdpowiedzUsuń