środa, 16 stycznia 2013

Kurczak tajski w mleczku kokosowym

I po raz kolejny przepis z książki kucharskiej, będącej nowym egzemplarzem mojej kolekcji :) Przepis troszkę zmieniłam pod względem ilościowym ze względu na ilość i rodzaj składników, jakie miałam w lodówce :) Generalnie polecam, bo jest naprawdę pyszne.


Składniki:

500 g filetów z piersi kurczaka
1,5 cebuli
3 łyżki curry
160 ml mleka kokosowego
300 ml bulionu drobiowego z kostki
100 ml śmietany 30%
sok 1/4 cytryny
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka pokrojonego szczypioru z dymki
1/4 papryczki chili
3 łyżki oleju

Kurczaka myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i kroimy w półplastry, a te jeszcze na pół. Rozgrzewamy olej w garnku i szklimy cebulę. Dodajemy mięso i curry, wszystko mieszamy i smażymy kilka minut. W tym czasie możemy wymieszać mleko kokosowe z bulionem, pokrojoną papryczką i śmietaną. Gotujemy mieszankę w osobnym garnku przez około 3 minuty. Po tym czasie mieszankę z mlekiem kokosowym dodajemy do kurczaka i całość gotujemy kolejne 5 minut. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy z sokiem z cytryny i łyżką wody i wlewamy do zupy. Dokładnie mieszamy i gotujemy 2 minuty. Przelewamy na talerze i ozdabiamy szczypiorem. Smacznego :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz