wtorek, 6 listopada 2012

Boczniaki panierowane z pieczoną marchewką

Przepis na marchewkę w tym poście zaczerpnęłam od Karola Okrasy i dosłownie zakochałam się w tej marchewce. Polecam! :)


Składniki:

250 g boczniaków
2 jajka
kilka łyżek mąki
szklanka bułki tartej
3 marchewki
świeży tymianek
ząbek czosnku
sól, pieprz
oliwa z oliwek
olej

Boczniaki : 
Boczniaki delikatnie płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Doprawiamy je solą i pieprzem z obydwu stron. Panierujemy je (najpierw mąka, potem jajka, a na końcu bułka tarta). Smażymy boczniaki z obydwu stron na niewielkiej ilości oleju. 
Marchewki:
Marchewki obieramy, myjemy i kroimy w słupki. Przekładamy je do naczynia żaroodpornego. Polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy je pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 ºC przez 30 minut. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz