środa, 21 listopada 2012

Hamburgery wieprzowo - wołowe

Jakiś czas temu nabraliśmy ochoty z narzeczonym na hamburgery, a że mieliśmy tylko mięso mielone wieprzowo - wołowe, to właśnie je wykorzystaliśmy. Powinna być sama wołowina, no ale cóż. Przepis dodaję dopiero teraz, bo kompletnie zapomniałam, że mam zdjęcia. No i jeszcze jedno, nie mieliśmy sałaty, więc jej też nie ma :P

Składniki na 4 hamburgery:
4 bułki hamburgerowe lub zwykłe kajzerki
500 g mięsa mielonego
4 plastry pomidora
2 ogórki kiszone
4 plastry sera żółtego.
1/2 małej cebuli czerwonej
ketchup
musztarda
sól, pieprz

Mięso doprawiamy dość obficie solą i pieprzem i ugniatamy tak, aby się dobrze sklejało. Dzielimy je na 4 części i rękami formujemy hamburgery. Wrzucamy je na grilla lub patelnię teflonową (bez tłuszczu!) i smażymy na dość dużym ogniu z obydwu stron. W tym czasie przekrawamy bułki na pół i wrzucamy rozłożone na chwilę do rozgrzanego piekarnika. Ogórki kroimy w podłużne plastry. Cebulę kroimy w plasterki. Usmażone hamburgery odsączamy z tłuszczu, który wytopiły na ręczniku papierowym. Na spód bułki kładziemy mięso, na to plaster sera, plaster pomidora, ogórki oraz cebulę. Górną połówkę bułki smarujemy musztardą i ketchupem i składamy hamburgera. Gotowe! Smacznego :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz