Składniki:
4 ćwiartki kurczaka
15 pieczarek
3 duże ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
wegeta
oliwa
olej
Ćwiartki kurczaka dzielimy na połówki, by mieć udka i podudzia osobno. Nacieramy je oliwą, przyprawą do kurczaka i wegetą. Odkładamy do lodówki na godzinę. Po godzinie podsmażamy na kilku łyżkach oleju z obydwu stron. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy na pół. Czosnek obieramy i kroimy na mniejsze kawałki (na pół, gdy niezbyt duże). Kurczaka przekładamy do naczynia żaroodpornego razem z wytopionym tłuszczem i olejem, na którym się smażyły. Do naczynia wrzucamy też pieczarki i czosnek. Pieczemy w piekarniku przez około 40 minut. Ja podałam je z kaszą gryczaną. Pychotka :) Smacznego!
Było smaczne
OdpowiedzUsuńCieszę się :)
Usuń